HÄST

EvaVet®️

Visste du att ledinflammation är den vanligaste orsaken till hälta hos hästar? Ledinflammation är en sjukdom som kan uppstå vid till exempel överansträngning av hästens leder.

WARENDORF®️ Salva

Warendorfsalva är en mjukgörande och antibakteriell salva som går att använda till sårvård och förebyggande vård.

EvaVet®️

 En häst kan få en ledinflammation i alla sina leder men vanligast är kotled, framknä och has. Vid en ledinflammation börjar inflammationen i ledkapseln och leder så småningom till nedbrytning av ledbrosket, förtjockning av ledkapseln, inflammerad ledvätska och benpålagring i och på leden.

Att tillsätta hyaluronsyra i leden är inget nytt. Historiskt har så kallade tuppkamsinjektioner givits. Här utförs en injektion direkt in i leden. Problemet är att risken för infektion är hög. Dessutom kan du inte ge ett långsiktigt tillskott utan enbart punktmarkera i det akuta stadiet. På Rood and Riddle tänkte de utanför boxen och kom fram till att det går att ge hyaluronsyra oralt. Vid tillräckligt hög molekylvikt klarar hyaluronsyran av att ta sig från munnen till tarmen. Från tarmen transporteras hyaluronsyran ut till lederna via blodomloppet.

Professor och veterinär Eva Skiöldebrand startade 1996 ett samarbete med veterinär Scott Pierce från Rood and Riddle, Lexington USA. Syftet var att ta fram produkter som främjar normal ledfunktion hos häst och hund. På Rood and Riddle hade man bedrivit omfattande kliniska studier kring hyaluronsyrans effekt i hästens led.

Hyaluronsyra & Artros

Om en ledinflammation får fortlöpa över tid bryts ledvätskan ner vilket gör att leden blir stum och ledbrosket inte kan svikta lika bra. Ledvätskan finns mellan bendelarna för att smörja och stötdämpa lederna. Vid reducerad ledvätska finns det risk för att små frakturer uppstår i benet. I förlängningen riskerar du att allt brosket skavs bort och då har du stora problem. Enkelt sagt brukar problemet beskrivas som att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp.

Hyaluronsyran  bidrar till att leden återfår sin naturliga rörlighet, smörjer leden och agerar stötdämpande. Utöver det så är det bevisat att hyaluronsyra har en inflammationshämmande effekt. Dessutom hjälper hyaluronsyran till med att transportera näringsämnen och transportera bort slaggprodukter. Glukosaminsulfatet och kondroitinsulfatet stimulerar uppbyggnaden av brosket. 

WARENDORF®️

Är du osäker på hur du ska använda Warendorfsalvan vid din hästs åkomma får du gärna kontakta oss och fråga!
Warendorfsalvan innehåller 100% naturliga ingredienser och är helt utan karens både i Sverige och utomlands. Salvan innehåller: vaselin, vatten, cocosfett, zinkoxid, mineraloljor (paraffin, glycerin), allantion, cocosolja, kanelaldehyd, eukalyptus, naturliga eteriska oljor och konserveringsmedel.

Warendorfsalva är en mjukgörande och antibakteriell salva som går att använda till sårvård och förebyggande vård. Vi kom i kontakt med salvan under ett meeting i Belgien. Nathalies häst som sedan tidigare har problem med skav i mungiporna fick inte ridas med bett under ett par månader så hon red alla pass på hackamore. På meetinget presenterades salvan och med instruktioner att smörja in hästen före och efter varje ridpass med Warendorfsalva för att förebygga så att skaven inte går upp igen. Efter en längre tid har hästens mun har varit hel. 

Vi blev förtjusta i salvan direkt och bestämde oss för att fördjupa oss i dess effekt. Salvan har en antibakteriell och antiseptisk funktion. Den innehåller enbart naturliga ämnen och har ett brett användningsområde. Warendorfsalvan är alltså den perfekta salvan att alltid ha i sitt stallapotek.

På den vägen blev Warendorfsalvan en del av vårt bassortiment!

Warendorfsalvan kan användas till det mesta:

• Mjukgörande i mungipor och förebyggande av skav och annan irritation

• Vid skav av till exempel sadelgjord eller vid skav i mungipor

• Eksem och sommarklåda

• Insektsbett

• Rivsår och övrig sårvård

• Mugg

• Effektiv vid inkar och andra hudåkommor

• Hovvård, smörj trakterna för mjukgörande och elastisk tillväxt

• Allmän mjukgörande vård

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!  

Copyright (©) Viability Sweden AB